ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU RECICLARE - ROREC

Bucuresti

Adresa: Str. Sevastopol nr 24, etaj 5, 010992, Sector 1, Bucuresti , Bucuresti, Jud. Bucuresti, Romania

Despre ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU RECICLARE - ROREC

 

Fiecare dintre noi este responsabil de deșeurile pe care le produce. Asta spune legislația europeană căreia ne supunem ca țară, dar și legile nescrise ale conviețuirii într-o comunitate civilizată și ale unei atitudini civice firești. 

Deși echipamentele electrice și electronice reprezintă un procent redus din totalul deșeurilor unei comunități (numai 5-6%), ele trebuie colectate și reciclate corect.

Știți ce sunt deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)?

Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, lămpi și neoane sau corpuri de iluminat, practic orice obiect care se bagă în priză sau funcționează pe baterii și nu mai este folositor sau folosit intră în categoria DEEE.

Ce este important de știut despre aceste deșeuri electrice?

Trebuie să fim conștienți de faptul că unele componente din majoritatea acestor produse pot conține materiale periculoase precum plumb, mercur, arseniu și cadmiu. Aceste substanțe toxice nu reprezintă o problemă pentru cei care utilizează aparatele conform scopului pentru care au fost create, însă vor polua considerabil mediul înconjurător dacă sunt aruncate laolaltă cu alte deșeuri.

Orice deșeu electric recuperat din gospodăriile și din birourile noastre înseamnă mai puține materiale periculoase eliminate la întâmplare, mai mult spațiu disponibil și mai puține materii prime irosite. Dar mai ales înseamnă costuri reduse la utilități, căci noua generație de echipamente electrice și electronice respectă ultimele standarde de eficiență energetică, asumate de către toți producătorii mondiali.

De ce trebuie să colectăm DEEE?

Primul argument este potențialul lor toxic: aceste produse au în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătatea populației. În al doilea rând, ele conțin fracții ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea irațională a resurselor primare, căci gradul de valorificare poate ajunge la 93% cu tehnologii de reciclare performante.

Prin urmare, alegând să ne debarasăm responsabil de electrocasnicele vechi, inutile sau stricate din casele noastre şi ducându-le la centrele de colectare, prevenim consumul irațional de materii prime şi risipa materialelor care sunt încă folositoare.

În plus, Legislația Europeană, transpusă la nivel național, ne impune să colectăm deșeuri electrice, cel puțin 4 kilograme DEEE anual pe locuitor. Iar România este departe de a îşi fi îndeplinit această obligaţie. Ce înseamnă nerespectarea legii? Taxe și penalităţi plătite din buzunarul fiecăruia dintre noi.

Știați că...

o baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă în ghena din spatele blocului, apoi la groapa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă?

• în medie, o persoană deţine în jur de 2 baterii tip pastilă şi 10 normale (A, AA, AAA, C, D, 9V, etc) şi aruncă în jur de 8 baterii pe an? Raportat la populaţia României, efectul devine îngrijorător!

• bateriile conţin metale grele extrem de toxice, care odată ajunse în natură sau eliminate necorespunzător pot contamina solul şi pânza freatică? Incinerate, o parte din materiale sunt degajate în aer sau intră în contact cu apa, devenind nocive pentru mediul înconjurător şi mai ales pentru om. Reciclarea lămpilor înseamnă separarea materialelor utile precum sticla sau metalul, de componentele periculoase. Substanțele periculoase se elimină prin depozitare controlată în spații special construite pentru deșeuri periculoase. Sticla contaminată se curăță și se utilizează apoi la producerea de noi surse de lumină. Spre exemplu, în privința becurilor economice și a tuburilor flourescente (neoanelor), se pot recicla și refolosi materialele în proporție de 92%. Aceste lămpi reduc cantitatea de deșeuri solide generate de sursele de iluminat scoase din uz, deoarece acestea au o durata de utilizare mai mare decât a lămpilor cu incandescență sau cu halogen și necesită înlocuiri mai puțin frecvente.

Cu toate acestea, sursele de iluminat eficiente energetic, cum sunt lămpile fluorescente, lămpi fluorescente compacte (LFC) și lampi cu descărcare mare de intensitate (HID) conțin cantități mici de mercur. Mercurul este conținut în lampă și nu este expus la mediu,cu excepția cazului în care lampa este spartă. Eliberarea mercurului este cel mai probabil să apară atunci când lampa este aruncată în coșul de gunoi alături de celelalte deșeuri menajere, în loc să fie colectată selectiv în containere speciale. Cel mai bun mod de a preveni eliberarea de mercur este de a colecta selectiv și recicla lămpile. Mercurul din lămpi este esențial pentru funcționarea eficientă a acestora; nici o altă alternativă nu va atinge o eficiență energetică comparabilă. Media de conținut a unei lămpi fluorescente compacte (LFC) - mai puțin de 4 miligrame de mercur – este aproximativ cantitatea care ar acoperi vârful unui pix. Prin comparație, termometrele mai mari conțin aproximativ 500 de miligrame de mercur - o cantitate egală cu conținutul de mercur din 125 sau mai multe LFC.

Investițiile din tehnologie în ultimele două decenii au redus cantitatea de mercur utilizată în lămpi cu aproape 95%. Prin reciclareaunei lămpi care conține mercur se recuperează 99,98% din mercurul folosit în lampă.

Cum puteți beneficia de serviciile gratuite de colectare a DEEE oferite de Asociația RoRec?

• Asociația Română pentru Reciclare - RoRec derulează activități de colectare dedicate instituțiilor și societăților comerciale. Asociația RoRec vine în întâmpinarea acestora printr-un serviciu gratuit ce presupune montarea de containere speciale pentru colectarea selectivă a 3 tipuri de deșeuri electrice și electronice, oferindu-vă astfel o soluție integrată pentru colectarea atât a deșeurilor de echipamente electrice sau electronice de mici dimensiuni, a lămpilor și neoanelor, cât și a bateriilor și acumulatorilor portabili.

• O altă modalitate de colectare a acestor deșeuri o reprezintă acțiunile derulate în parteneriat cu primăriile, la nivel național, în cadrul campaniei Locul deșeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!. Cetățenii se pot debarasa de deșeurile electrice la puncte de colectare provizorii amplasate în localitatea în care are loc acțiunea sau la mașina de colectare care circulă în respectiva localitate pe o anumită rută. Urmăriți www.rorec.ro și aflați când ajunge caravana RoRec în orașul dvs.!

• Nu vreți să așteptați acțiunile de colectare din cadrul campaniei ”Locul deșeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare?” Aveți deșeuri electrice grele sau voluminoase de care vrei să te debarasezi responsabil? Atunci apelați gratuit TelVerde 0800 444 800 și faceți o comandă pentru preluarea gratuită de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție a acestor deșeuri!

• Vă puteți debarasa de deșeurile electrice și electronice și singur, dacă aveți în proximitate un centru de colectare RoRec din cele 26 existente la nivel național. Consultați lista acestor centre din Rețeaua Națională de Colectare RoRec pe http://www.rorec.ro/ro/recicleaza-cu-noi/centre-de-colectare.

Ce facem cu deșeurile pe care le colectăm?

Acestea sunt preluate, inventariate și transportate în condiții de maximă siguranță, apoi sortate și tratate, iar fracțiile rezultate sunt reciclate sau eliminate în mod nepoluant pentru mediul înconjurător.

Asociaţia Română pentru Reciclare - RoRec (www.rorec.ro) este o organizaţie non-profit, formată de unsprezece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România. Practic, RoRec preia responsabilitatea producătorilor de aparatură electrocasnică şi gestionează toate activităţile necesare colectării, tratării, refolosirii și reciclării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), asigurând, în acelaşi timp, eliminarea în siguranţă şi protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu.

 

 

Galerie foto

copyrights © 2018 Millenium Management srl. Realizare: Gloobus Software Development.   All rights reserved.